Hvad viser en analyse af ioniseret calcium i blodet: normen og årsagerne til ændringer

Biokemisk analyse af blod for calcium - en klinisk analyse, der bestemmer koncentrationen af ​​totalt calcium i serum.

Begrebet total calcium inkluderer:

  1. Ioniseret calcium tegner sig for 50% af al calcium i blodet.
  2. Calcium bundet til proteiner (hovedsageligt albumin) - 40%.
  3. Calcium, der er en del af anioniske komplekser (forbundet med lactat, citrat, bicarbonat, phosphater) - 10%.

For den normale funktion af kroppen er det nødvendigt, at calciumniveauet er inden for referenceværdierne, da det deltager i mange vitale processer:

  1. Muskelsammentrækning.
  2. Endokrin kirtelfunktion.
  3. Blodkoagulation, permeabilitet af cellemembraner.
  4. Knoglesystem og tænder.
  5. Nerveimpulsoverførsel, nervesystemets funktion.
  6. Enzymaktivitet, jernmetabolisme i kroppen.
  7. Normal hjertefrekvens, hjerte-kar-system.

Ioniseret calciumblodtest

Ioniseret calcium er calcium, der ikke er bundet til nogen stoffer og cirkulerer frit i blodet. Det er han, der er en aktiv form for calcium, der deltager i alle fysiologiske processer. En blodprøve for ioniseret calcium vil evaluere calciummetabolismen i kroppen. Denne analyse skal videregives til patienter i følgende tilfælde:

  1. Behandling efter genoplivning, operation, omfattende traumer, forbrændinger.
  2. Diagnose af kræft, hyperfunktion af parathyreoidea-kirtlen.
  3. Hæmodialyseproceduren.
  4. Accept af de anførte lægemidler: bicarbonater, heparin, magnesia, calciumpræparater.

En blodprøve for ioniseret calcium udføres i forbindelse med bestemmelsen af ​​niveauet for total calcium- og blod-pH. Værdien af ​​ioniseret calcium er omvendt relateret til blodets pH: niveauet af ioniseret calcium stiger med 1,5 - 2,5% med hver reduktion i pH med 0,1 enhed.

Indikationer til analyse

Indikationer for en biokemisk analyse af blod for calcium:

  1. Tegn på hypercalcæmi og hypocalcemia.
  2. Ondartede neoplasmer (brystkræft, lungekræft).
  3. Mavesår i maven og tolvfingertarmen.
  4. Nedsat koncentration af albumin.
  5. Forberedelse til operation.
  6. Muskelhypotension.
  7. hyperthyreoidisme.
  8. Nyresygdom, urolithiasis.
  9. Knogssmerter.
  10. Kardiovaskulær sygdom (krænkelse af vaskulær tone, arytmi).
  11. polyuri.
  12. Parestesi.
  13. Krampesyndrom.
  14. Diagnose og screening af osteoporose.

Symptomer på hypercalcæmi: adynamia (immobilitet), asteni, øgede reflekser, nedsat bevidsthed, desorientering, svaghed, hovedpine, opkast, akut nyresvigt, hjertesvigt, takykardi, ekstrasystol, vaskulær forkalkning.

Symptomer på hypokalsæmi: hovedpine svarende til migræne; svimmelhed, karies, osteoporose, sømødelæggelse, hårtab, tør hud, øgede reflekser med overgangen til tetaniske kramper, svaghed, blodkoagulation (langvarig koagulationstid), angina pectoris, takykardi (øget hjerterytme - puls).

Hyperkalsæmi er en patologisk tilstand, der opstår med en sygdom i kroppen. Der er fysiologisk hypercalcæmi - efter at have spist og hos nyfødte efter den fjerde dag i livet. Hypokalcæmi diagnosticeres meget oftere end overskydende calcium i kroppen..

Hvordan man forbereder sig på en blodprøve for calcium

For at en blodprøve for calcium kan give et nøjagtigt resultat, skal du gennemgå en enkel forberedelse til proceduren:

  1. På tærsklen til undersøgelsen kan du ikke drikke alkohol, stegt og fedtholdig mad.
  2. Dagen før blodprøvetagning anbefales det at udelukke alvorlig fysisk og følelsesmæssig stress.
  3. Blod gives på tom mave 8-10 timer efter det sidste måltid. Kun ikke-kulsyreholdigt vand anbefales..
  4. Det anbefales ikke at donere blod umiddelbart efter fluorografi, rektal undersøgelse, radiografi, ultralydundersøgelser eller fysioterapeutiske procedurer.

Faktorer, der kan fordreje analysen

At tage medicin kan påvirke pålideligheden af ​​resultatet af en blodprøve for calcium. Det tilrådes at nægte at tage medicin 1-2 uger før blodprøvetagningen til undersøgelsen. Hvis det er umuligt at annullere lægemidlet, er det i retning af en biokemisk blodprøve for calcium, nødvendigt at angive, hvilke medicin og i hvilke doser patienten tager. Følgende medicin påvirker dit blodkalk..

Forøg calciumniveauet: vitamin A, vitamin D, testolacton, tamoxifen, parathyreoideahormon, progesteron, lithium, isotretinoin, ergocalciferol, dihydrotachysterol, danazol, calusteron, Ca-salte, androgener, regelmæssig brug af diuretika.

Reducer niveauet af calcium: sulfater, oxalater, fluoritter, tetracyclin, plikamycin, phenytoin, methicillin, magnesiumsalte, isoniazid, insulin, indapamid, glukose, glukagon, gastrin, fluoritter, østrogener, ergocalciferol, carboplatin calcenazin, carboplatin-calcen aminoglycosider, alprostadil, albuterol.

normer

Fortolke resultaterne af undersøgelsen, hvis en specialist med de relevante kvalifikationer. Kun en læge vil være i stand til korrekt at vurdere patientens tilstand, afvigelsen fra den normale blodprøve for calcium og stille den korrekte diagnose. Og følgelig i tide til at ordinere en passende behandling.

Referenceværdier for en blodprøve for calcium totalt:

  • børn under 1 år - 2,1-2,7 mmol / l;
  • børn fra 1 til 14 år gamle - 2,2-2,7 mmol / l;
  • børn fra 14 år - voksne - 2,2-2,65 mmol / l.

Forøgede værdier

Hypercalcæmi indikerer følgende sygdomme:

  • Akut nyresvigt.
  • Sarcoidose og andre granulomatøse sygdomme.
  • Iatrogen hypercalcæmi.
  • Arvelig hypocalciuric hypercalcemia.
  • Williams syndrom (idiopatisk hypercalcæmi hos den nyfødte).
  • Hypervitaminose D.
  • Mælke-alkalisk syndrom.
  • Hemoblastose (leukæmi, lymfom, myelom).
  • Adrenalinsufficiens.
  • Immobilisering hypercalcemia (til terapeutiske formål med skader, medfødt dislokation af hoften, Pagets sygdom, tuberkulose i rygsøjlen).
  • Ondartede tumorer
  • Primær hyperparathyroidisme (adenom, hyperplasi eller parathyroidcarcinom).
  • tyreotoksikose.

Lavere værdier

Hypokalsæmi ses i sådanne sygdomme:

  • Akut pancreatitis med pancreas nekrose.
  • Kronisk nyresvigt.
  • Leversvigt.
  • Hypovitaminosis D med raket hos børn og osteomalacia hos voksne (som et resultat af spiseforstyrrelser, nedsat isolering, malabsorption).
  • Hypoalbuminæmi i nefrotisk syndrom og leverpatologi.
  • hypomagnesemia.
  • Pseudohypoparathyreoidisme (arvelig sygdom).
  • Primær hypoparathyreoidisme (X-bundet, arvelig, Di Georgi syndrom).
  • Sekundær hypoparathyreoidisme (autoimmun, som et resultat af operation).

Nr.AN165CA2, calciumioniseret

Udførelsesperiode

Testmateriale

Bestemmelsesmetode

Calcium er det mest rigelige mineral i kroppen. 98,9% af den samlede mængde calcium er indeholdt i knoglerne i skelettet (i form af hydroxyapatitkrystaller - en kombination af calcium og fosfat), 1% er inde i cellerne, og kun 0,1% er i den ekstracellulære væske. Det er denne fraktion, der bestemmes ved en blodprøve. Der er en kontinuerlig udveksling af calcium mellem knogler og ekstracellulær væske. Kun 1% af calcium indeholdt i knoglerne er i form af fosfatsalte, der deltager i metabolske processer og spiller rollen som en buffer, når koncentrationen af ​​calcium i blodplasmaet ændres. Cirka 40-50% plasma-calcium er repræsenteret ved en biologisk aktiv fri eller ioniseret fraktion. Det meste af resterende calcium i blodet binder til plasmaproteiner, hovedsageligt albumin, og fungerer også som et puffersystem, hvilket reducerer de skarpe udsving i iCa i blodet. En mindre del af calciumioner danner ikke-dissocierende komplekser med phosphat, citrat, sulfat, carbonat og antikoagulerende proteiner. Den sidste fraktion, sammen med ioniseret calcium, diffunderer frit i celler og stimulerer cellulær aktivitet..
I nyrerne reabsorberes ca. 75% af calciumet passivt i de proksimale tubuli, og yderligere 20% i den tykke stigende sløjfe af Henle og de distale snoede tubuli.
Ioniseret calcium er en fysiologisk vigtig fraktion og er involveret i transmission af neuromuskulære impulser, sammentrækning og afslapning af hjerte- og knoglemuskler, koagulationsprocesser, cellevækst, membrantransportmekanismer og enzymatiske reaktioner.
Bestemmelse af ioniseret calcium er vigtigt ved påvisning af hypocalcæmi (især hvis det totale calcium i blodserum er mindre end 1,75 mmol / l) med sepsis såvel som hos patienter, der er i kritisk tilstand. Niveauet af iCa stiger næsten altid i en tilstand af hypercalcæmi og falder (under 1,3 mmol / L) i tilfælde af svær hypokalcæmi.
Koncentrationen af ​​ioniseret calcium i serum bestemmes under og efter operationer i skjoldbruskkirtlen med hyperthyreoidisme eller parathyreoideadenom.
I nogle tilfælde med nyresygdomme eller hyperparathyreoidisme såvel som med en ændring i koncentrationen af ​​protein i blod- eller syre-basebalancen er bestemmelsen af ​​niveauet af iCa sammen med bestemmelsen af ​​niveauet for total kalk meget informativ.
Skift i iCa-koncentration forekommer med ændringer i syre-basistilstanden. Med acidose øges den ioniserede calciumfraktion. Alkalose fører til et fald i indholdet af ioniseret calcium. Disse calciumskift kan være klinisk signifikante. Hos dyr med acidose med hypokalcæmi kan kliniske tegn være fraværende, fordi det meste af calcium er i ioniseret form, mens dyr med alkalose med samme niveau af calcium i serum teoretisk set kan have kliniske tegn på hypokalcæmi. Hurtig korrektion af acidose hos patienter med hypokalcæmi kan føre til tetany. I sådanne tilfælde er intravenøs indgivelse af calcium indikeret. Da der kan forekomme stærke ændringer i syre-basistilstanden under intensiv pleje, tilrådes det at overvåge niveauet af ioniseret calcium og blodgasser, hvis der er kliniske tegn på tetany.
Til differentiel diagnose anbefales det at undersøge forholdet mellem ioniseret og total calcium, calcium og fosfor, koncentrationen af ​​magnesium med hypokalcæmi samt niveauet af albumin og total protein og hormoner i blodserumet. For større informationsindhold og koordinering af resultaterne af undersøgelsen er det ønskeligt at måle indikatorer fra en prøve eller taget samme dag.

Ved hæmolyse forekommer en falsk stigning i niveauet af calcium i prøven..
Mængden og typen af ​​anvendt heparin påvirker målingen af ​​iCa. Heparin med zink fører til en stigning i iCa på grund af et fald i pH, hvilket resulterer i forskydning af calcium fra proteiner. Lithiumheparin undervurderer iCa. Forholdet mellem blodvolumen og heparin er vigtigt, hvis der anvendes tørt heparin..
En blodprøve skal udtages under anaerobe forhold, da kontakt af prøven med åben luft kan forårsage en stigning i ioniseret calcium på grund af en stigning i pH..
Mens man opretholder anaerobe forhold (ved hjælp af et lufttæt rør), er koncentrationen af ​​iCa i serum eller plasma stabil i ca. tre dage ved stuetemperatur, en uge, når den opbevares i køleskab (-4 ° C), seks måneder, når den er frosset (-20 ° C).

Resultaterne af undersøgelsen indeholder udelukkende information til læger. Diagnosen stilles på grundlag af en omfattende vurdering af forskellige indikatorer, yderligere information og afhænger af diagnostiske metoder.

Enhed: mmol / L.

Referenceværdier:
Hunde: 1,15-1,38 mmol / l.
Katte: 1,13-1,38 mmol / l.

Graden af ​​overskridelse af normen for ioniseret eller total calcium i blodserumet tillader ikke at konkludere, at der er en eller en anden patologi, den højeste koncentration af totalt og ioniseret calcium i blodserumet observeres i ondartede neoplasmer og hyperparathyreoidisme. Ved hypoparathyreoidisme og ammende tetany observeres det laveste calciumniveau..
Fortolkninger af fortolkning kan undertiden forekomme mellem unormale niveauer af totalt og ioniseret calcium. Hos nogle hunde og katte med nyresvigt er en stigning i total serumkalcium mulig, men indholdet af ioniseret calcium ligger i intervallet af referenceværdier eller falder lidt. Ikke desto mindre er dette ikke et absolut kriterium, da nogle gange hos hunde og katte med nyresvigt er der en stigning i koncentrationen af ​​ioniseret og total calcium. Faktisk, hvis resultatet af iCa-undersøgelsen bruges til at tilskrives enhver sygdom, der forårsager hypercalcæmi, er nyresvigt den næst mest almindelige årsag hos hunde.
Ved primær hyperparathyreoidisme hos hunde stiger total serumkalk i 100% af tilfældene, og ioniseret calcium stiger i 90-95%. Forstyrrelser i calciumhomeostase forekommer hos katte med hypertyreoidisme. I nogle dyr er der et moderat fald i ioniseret calcium, en stigning i fosfatniveauer og normal total calcium i blodet.
Katte med urinhindring kan have et mere markant fald i iCa sammenlignet med et fald i total calcium.
Reduktion af ioniseret calcium spiller en vigtig rolle i kritisk pleje. Et fald i indikatoren er en prognostisk faktor for et længere ophold på intensivafdeling og intensivafdeling (ICU) og indlæggelse af kritisk syge hunde, men er ikke forbundet med et fald i overlevelse.
Unge hunde og katte har lidt højere værdier for ioniseret calcium i blodet.
Listen over differentielle diagnoser for hyper- og hypokalcæmi vil være generel i undersøgelsen af ​​total og ioniseret calcium..

Forøg indikator:
Ondartede neoplasmer.
Primær hyperparathyreoidisme.
acidose.
Osteolytiske læsioner.
Overskydende vitamin D.
Tumorer i ankelsækkernes apokrine kirtler.
Hypervitaminose A.
Kronisk, akut (sjældent) nyresvigt.
schistosomiasis.

Fald i en indikator:
hypoparathyroidisme.
Kronisk nyresvigt.
Laktational tetany (eklampsi) hos hunde.
alkalose.
Sepsis.
Postoperativ periode (thyroidektomi).
D-vitaminmangel.
pancreatitis.
Akut, kronisk nyresvigt.
hypomagnesemia.
Rhabdomyolyse.